Frida Södermark

2022-08-26

Så hittar du löparglädjen - 8 steg

Ultralöparen Frida Södermark tipsar om åtta steg du kan ta för att komma igång med löpträningen och tycka att det är kul!

1. Sätt upp ett mål

Bestäm dig för ett mål. Skriv ner det och sätt upp det på en lapp som du ser varje dag, eller som bakgrundsbild på mobilen.

2. Tre pass i veckan

Tre pass i veckan kommer få dig att komma igång och/eller fortsätta utvecklas med löpningen. Schemalägg gärna dina pass för att de ska bli av och för att minska onödig stress.

3. Dina första fem kilometer

Det är praktiskt om dina första fem kilometer startar utanför ytterdörren. Men välj skogen om du hellre vill det och för att få ett mjukare underlag som kan förebygga skador.

Tips: Mät upp en sträcka. Jogga så långt du orkar och promenera den sista biten av sträckan. Nästa gång är målet en minut till, nästa sten eller några hundra meter extra. Tids nog har du orkat jogga hela sträckan. Bra jobbat! Först därefter kan du börja tänka på tempo eller längre sträckor. 

4. Använd träningsprogram och/eller träningsappar

Använd gärna träningsprogram eller träningsappar som inspiration och stöd.

Träningsprogram:
Träningsappar:

Eller använd appar från träningsklockor, t.ex. Garmin.

5. Tänk på kroppens position

För att främja en god löpteknik och hållbar kropp är det värdefullt att träna löpteknik någon/några gånger i veckan i samband med passen. Det finns många filmer på YouTube vid sökning på ”löpteknik” eller ”löpskolning”.

6. Undvik mellanmjölken, variera dina pass

Här följer tre exempel på olika pass du kan variera mellan. Håll isär dem för att undvika mellanmjölken! Med andra ord - våga springa långsamt när du tränar på att bli uthållig för att sedan orka springa snabbt när du tränar snabbhet. 

  • Spring långsamt under distanspass. Känslan bestämmer tempot. Sök flow. Ingen stress.
  • Våga lägga krut på intervallerna som tränar din snabbhet. En uppsjö av exempel på intervallpass finns på nätet. T.ex. genom de digitala träningsprogrammen (se ovan). Variation förnöjer. Viktigast är att hjärtat får jobba.
  • Veckans tredje pass kan vara en kortare jogg kombinerad med styrka. Filmer med exempel på övningar finns på YouTube vid sökning på ”löpstyrka”.

7. Se löpningen som ett äventyr

Transportlöpning är både motiverande och tidseffektivt. Spring och hämta paket på utlämningsstället. Spring hem från jobbet någon dag i veckan. Spring till festen med ombyte i ryggsäck eller skicka det med någon annan. Fundera över vart du är på väg och om det går att ta sig dit springandes. 

8. Motivation

Bli bra på jobbigt! Träna på jobbigt. Med tiden kommer du till en punkt då du inte vill missa din löprunda för allt i världen. Den dagen är du också en löpare.

 

Bli ännu mer inspirerad av Frida Södermark! Ta del av hennes föreläsningar:

> Börja löpträna för bättre hälsa

> Träning och äventyr i vardagen