Frida Södermark

Börja löpträna för bättre hälsa

17:59

Börja löpträna för bättre hälsa

Vilket mål väljer du?

I denna föreläsning delar ultralöparen Frida Södermark med sig av tips på hur du kommer igång med löpning och kommer tycka att det är kul. 

Frida har inte alltid tränat, hon hittade sin passion för löpning när hon var 28 år och har ändå lyckats med stordåd. Det är aldrig försent att börja! Frida ser träningen som ett äventyr och springer ofta dit hon ska för att hitta motivation och glädje i sin träning. Genom hennes enkla tips kommer du igång och får tips på vägen gällande hur också du kan bli en löpare!

Frida Södermark är ultralöpare, har en rad SM-medaljer på sträckan 100 km och har varit med i VM fyra gånger. Utöver elitsatsningen inom löpning har hon skrivit två böcker om sina tankar och upplevelser. Hon driver också företaget Löparäventyret AB.
 

Åtta enkla steg

1. Sätt upp ett mål
Sätt upp det på en lapp som du ser varje dag. Eller som bakgrundsbild på mobilen.

2. Tre pass i veckan
”Schemalägg” passen för att de ska bli av och för att minska stress.

3. Dina första fem kilometer
Det är praktiskt om de startar utanför ytterdörren. Men välj skogen om du hellre vill det och för att få ett mjukare underlag som kan förebygga skador.

4. Träningsprogram

Finns att hitta på:
healthcompetence.se
springlfa.se
marathon.se
jogg.se
aktivtraning.se
iform.se

Träningsappar:
Strava
PaceUP
Runkeeper
Appar från träningsklockor, t.ex. Garmin

5. Kroppens position
För att ytterligare främja en god löpteknik och hållbar kropp är det värdefullt att träna löpteknik någon/några gånger i veckan i samband med passen. Det finns många filmer på YouTube vid sökning på ”löpteknik” eller ”löpskolning”.

6. Undvik mellanmjölken
Tre exempel på pass. Håll isär dessa pass för att undvika mellanmjölken!

- Spring långsamt under distanspass. Känslan bestämmer tempot. Sök flow. Ingen stress.

- Våga lägga krut på intervallerna som tränar din snabbhet. En uppsjö av exempel på intervallpass finns på nätet. T.ex. genom de digitala träningsprogrammen (se
ovan). Variation förnöjer. Viktigast att hjärtat får jobba.

- Veckans tredje pass kan vara en kortare jogg kombinerad med styrka. Filmer med exempel på övningar finns på YouTube vid sökning på ”löpstyrka”.

7. Se löpningen som ett äventyr
Transportlöpning är både motiverande och tidseffektivt.

8. Motivation
Bli bra på jobbigt! Träna på jobbigt. Med tiden kommer du till en punkt då du inte vill missa din löprunda för allt i världen. Den dagen är du också en löpare :

Taggar

Fysisk aktivitet
Mental träning
Motion och rörelse
Motivation