
2025-03-06
Vad gör antioxidanter med kroppen?
Det sägs att antioxidanter kan minska risken för cancer, inflammatoriska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdom. Stämmer det verkligen?
Antioxidanter är en grupp ämnen som skyddar kroppens celler mot skador från fria radikaler – d.v.s. instabila molekyler som kan orsaka oxidativ stress.
Oxidativ stress är i sin tur kopplat till flera sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom, cancer och neurodegenerativa sjukdomar som exempelvis Alzheimers.
Hur fungerar antioxidanter?
Fria radikaler bildas naturligt i kroppen genom ämnesomsättningen men ökar vid stress, rökning, alkohol, solens UV-strålar och föroreningar. Antioxidanter neutraliserar dessa molekyler genom att ge ifrån sig en elektron.
Antioxidanter kan bidra till att skydda celler från skador och därmed potentiellt påverka sjukdomsprocesser, men forskning visar att det är helheten i kosten som har störst betydelse för hälsan, snarare än enskilda antioxidanter.
Var finns antioxidanter?
E-vitamin, C-vitamin, riboflavin och selen är exempel på näringsämnen som fungerar som antioxidanter. Även andra ämnen i maten fungerar som antioxidanter, till exempel flavonoider och antocyanider som du hittar i bland annat grönt te, bär, lök, vindruvor, nötter och fröer. Du får i dig antioxidanter via:
- Vitamin C som finns i t.ex. citrusfrukter, paprika och bär
- Vitamin E som finns i t.ex. nötter och frön
- Betakaroten som finns i t.ex. morötter, sötpotatis och spenat
- Flavonoider som finns i t.ex. te, kakao, äpplen och lök
- Selen som finns i t.ex. fisk, ägg och paranötter
Varför är antioxidanter viktiga?
Vi behöver ett lagom intag av antioxidanter för att neutralisera fria radikaler i kroppen och förebygga oxidativ stress, vilket i sin tur skulle kunna leda till en rad positiva hälsoeffekter som exempelvis:
- Bidra till att skydda celler och DNA från skador
- Stärkt immunförsvar
- Förbättrad hjärthälsa, genom att minska inflammation och skydda blodkärl
Men precis som att antioxidanterna fyller sin funktion, behöver vi även ha vissa halter av reaktiva ämnen i kroppen för att må bra. Det är när halterna blir för höga som oxidativ stress uppstår, som i sin tur kan vara skadligt. Att äta en färgstark, varierad kost är det bästa sättet att uppnå en hälsosam balans.
Lär dig mer om den samlade forskningen kring mat och kost i experterna Jessica Norrbom & Maria Ahlséns föreläsning "Vad ska man äta och varför?" (17:59 min).
Kan man få i sig för mycket antioxidanter?
Enligt Livsmedelsverket och de Nordiska näringsrekommendationerna (2023) kan för höga halter av antioxidanter genom kosttillskott vara skadliga för hälsan.
Balanserade värden är bäst
Processerna för hur antioxidanter fungerar i kroppen är komplexa och mer forskning behövs för att förstå funktionen bättre. Idag finns inga tydliga evidensbaserade bevis på att ett högt intag av antioxidanter direkt minskar risken för sjukdom.
Vill du veta mer om dina hälsovärden? Boka en AI-baserad hälsobedömning och blodprov för att ta reda på din hälsostatus och metabola hälsa.
Läs mer om olika superfoods och vilka livsmedel som innehåller antioxidanter och andra näringsämnen i vår artikel "10 superfoods för både kropp och hjärna".
Källa: Livsmedelsverket