2024-05-21

Lär dig njuta mer av livet för en hållbar vardag – 5 tips

Helt plötsligt var det maj! Redan dags att ansöka om semester, damma av utemöblerna och planera för barnens sommarlov. Tiden springer iväg och för många av oss kan det kännas som att vardagen bara går och går utan att vi faktiskt hinner njuta av den.

Känner du igen dig? I denna artikel delar vi med oss av våra 5 bästa tips för hur du kan lära dig njuta mer av tiden som går och skapa dig en värdefull vardag för resten av livet!

1. Återhämtning på dina villkor

Återhämtning är en viktig nyckel för att kunna njuta mer av vardagen, vara balanserad och må bra. Fundera gärna på vad återhämtning innebär för dig. Är det en skogspromenad, golfrunda, att sjunka ner i en bra bok, ett yogapass eller kanske en fisketur med familjen?

Oavsett vad som känns återhämtande för dig, så är det viktigt att du kommer ihåg att unna dig själv en kravlös paus då och då. Se till att göra göra utrymme varje dag för lite återhämtning. Det gäller inte minst de lite mer hektiska dagarna.

2. Prioritera och tidsplanera

För att du inte ska känna dig överväldigad av alla uppgifter och måsten för att få ihop en hållbar vardag kan det vara hjälpsamt att öva på prioritering och tidsplanering. Det är viktigt att du avsätter tid för planering och hittar en metodik för hur du ska prioritera dina dagar. Det kommer hjälpa dig lättare navigera under arbetsdagarna såväl som på fritiden.

Vår hälsoexpert Carolina Lundqvist är doc. i psykologi och leg. psykoterapeut. Hon har satt ihop en enkel övning för dig som behöver hjälp att planera och prioritera dina dagar för att må bättre. Ta del av den här (3 min).

3. Öva på medveten närvaro

Ta dig tiden (gärna varje dag) för medveten närvaro och att uppmärksamma dina tankar, känslor och sinnesintryck utan att döma dem. Det kan vara genom mindfulnessövningar, meditation eller bara genom att bli mer medveten om dina handlingar och upplevelser under dagen. Att vara medveten om det som pågår runt omkring dig kan hjälpa dig att uppskatta små glädjeämnen och skapa en känsla av tacksamhet för det du har i livet.

För dig som tycker det låter intressant men inte vet vart du ska börja vill vi tipsa om “Träna din hjärna”. Det är ett enkelt mentalt träningsprogram som passar dig som vill lära dig mer om medveten närvaro och minska stress, men har ont om tid i vardagen. >> Ta del av det här!

4. Gör något du tycker om – varje dag

Prioritera att göra något som du tycker om och som ger dig glädje varje dag, även om det bara är för en kort stund. Det kan vara att lyssna på din favoritmusik, ta en promenad i naturen eller tillbringa tid med nära och kära. Att göra plats för passioner och intressen i din dagliga rutin bidrar till att öka din livskvalitet och kommer göra vardagen mer meningsfull.

njuta mer av livet.jpg

Ett tips! Varje kväll innan du somnar, tänk ut en sak du är tacksam över som hänt under dagen. Det kan vara vad som helst, stort som smått. Det hjälper dig att reflektera och skapa värde av varje dag som går.

5. Sätt gränser och våga säg nej

Att säga nej är en viktig färdighet när det gäller att skapa balans mellan arbete och fritid. Försök identifiera vilka åtaganden och aktiviteter som är viktigast för dig och säg nej till dem som inte bidrar till dina mål eller välmående. Att sätta gränser kan vara svårt i början, men det är en viktig del av att ta hand om dig själv och prioritera det som verkligen är viktigt i ditt liv.

Få fler experttips i Carolina Lundqvists digitala föreläsning

balans i vardagen för hållbar prestation carolina lundqvist .jpg

Carolina Lundqvist är doc. i både psykologi och idrottsvetenskap och är leg. psykoterapeut. Ta del av hennes digitala föreläsning i Sveriges Hälsoportal för att veta mer om hur du kan skapa en hållbar vardag och minska stress. 

Vill du också ansluta ditt företag till Sveriges Hälsoportal? Kontakta oss här.