Jessica Norrbom & Maria Ahlsén
2024-09-20
Kosttillskott – när är det läge?
Vilket kosttillskott behöver du? Behöver du något alls? Våra hälsoexperter svarar på vanliga frågor om kosttillskott!
Behöver du D-vitamin för solbrist? Omega-3 för blodtrycket? Eller kollagen för bättre hud? Hälsoexperterna Jessica Norrbom & Maria Ahlsén skriver om effekterna av kosttillskott och vad du bör tänka på.
Alla vill vi väl bli lite friskare, starkare och snyggare? Och vägen dit, i kombination med träning och god sömn, är en hälsosam kost. Misstänker man att man inte lyckas komponera den perfekta måltiden varje dag finns det tack och lov hjälp på vägen. Du kanske har stött på något eller några av följande påståenden?
- ”Dagens råvaror är av så låg kvalitet att maten vi äter inte innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler. Ät därför en multivitamintablett varje dag.”
- ”Mängden kollagen i huden minskar med ökad ålder. Ät därför kollagen för att ge huden möjlighet att återfå sin spänst.”
- ”Stress leder till lägre sömnkvalitet och försämrad återhämtning. Ät därför zink på kvällen för att få en aktivering av kroppens lugn och ro-system vilket leder till bättre sömn och ökad stresstålighet.”
Den gemensamma nämnaren är vanligen en rekommendation om att komplettera den vanliga kosten med ett eller flera ämnen, i till exempel tablett-, pulver-, kapsel-, eller vätskeform. Här kommer några av de vanligaste frågorna, och svaren, om kosttillskott:
Vad är egentligen ett kosttillskott?
Kosttillskott är tänkt att vara ett komplement till det man vanligtvis äter och dricker. Alla kosttillskott klassas som livsmedel – även de som ligger i läkemedelsliknande förpackningar och som säljs av personal i vita rockar.
Några exempel som många säkert har hört talas om är vitaminer (t.ex. C-, D, och B-vitamin), mineraler (t.ex. Järn, zink, magnesium och kalcium), aminosyror/protein, fibrer, sportdryck, fettsyran omega 3, örter (t.ex. Johannesört) och andra delar eller extrakt av växter (t.ex. Ginseng-rot).
Hur vet jag vad jag får i mig om jag tar ett kosttillskott? Kan det vara farligt?
Förhoppningsvis får man i sig det som står på förpackningen. Det är tillverkaren som är ansvarig för att innehållet är säkert och att det uppfyller det som regleras genom livsmedelslagstiftningen. Eftersom reglerna gällande livsmedel inte är lika rigorösa som de för läkemedel kan man inte vara lika säker på innehållet i kosttillskott. Dessutom finns det exempel på att kosttillskott som utlovat förbättrade träningsresultat och viktnedgång har innehållit otillåtna ämnen.
Det finns ingen begränsning för hur hög koncentration av ämnen som ett kosttillskott får innehålla. Därför är det upp till konsumenten att se till att inte få i sig mängder som kan vara skadliga. I lagom mängd är till exempel D-vitamin nyttigt, men får man i sig för mycket kan det leda till att nivåerna av kalcium i blodet blir för höga vilket kan leda till försämrad njurfunktion.
Vilka kosttillskott är bra att ta?
De allra flesta som bor i Sverige har inte några bristsjukdomar och behöver därmed inte heller äta några extra vitaminer, mineraler eller fettsyror för att få bättre hälsa. Har man däremot en konstaterad brist på något ämne, till exempel järn, så är det mycket klokt att ta tabletter enligt rekommendation från hälso- och sjukvården.
Om man uthållighetsidrottar och anstränger sig under en längre tid kan det vara bra att dricka sportdryck som innehåller salt, i stället för enbart vatten, eftersom det är viktigt att ersätta det salt man förlorar när man svettas.
Finns det något man ska tänka på?
Var skeptisk och tänk att “låter det för bra för att vara sant är det förmodligen för bra för att vara sant”.
Det är vanligt att dricka C-vitamin-brus för att minska risken att bli sjuk när förkylningstiderna närmar sig. Att göra det är inte skadligt, men i över 20 år har forskningsstudier visat att tillskott av C-vitamin inte skyddar mot förkylning om man är frisk för övrigt.
Vill man ta ett kosttillskott är det viktigt att berätta det för sjukvårds- och apotekspersonal ifall man skulle bli ordinerad läkemedel. Det finns nämligen kosttillskott som kan interagera med läkemedel och ge allvarliga biverkningar.
Sammanfattningsvis
Kosttillskott kan vara ett bra komplement i vissa situationer och för vissa personer. Men är man frisk och inte har någon brist på de ämnen som ingår i det tillskott man tar, kan man inte boosta sin hälsa ytterligare.
___________
Artikeln är skriven av Jessica Norrbom & Maria Ahlsén på uppdrag av Länsförsäkringar.