
2025-04-03
Bättre hälsa, bättre resultat - så skapar du en hälsofrämjande arbetsplats
Att arbeta hälsofrämjande på en arbetsplats är inte bara en fråga om trivsel - det är en strategisk satsning som kan öka produktiviteten, minska sjukfrånvaron och skapa en positiv arbetskultur.
Till dig som chef som vill förstå grunderna i hälsofrämjande insatser på arbetsplatsen. Medarbetare som mår bra presterar bättre, har mer energi och är mer engagerade i sitt arbete. En arbetsplats som satsar på medarbetarnas hälsa kan dessutom minska både kort-och långtidssjukskrivningar, vilket leder till lägre kostnader och en stabilare arbetsstyrka. Företag som aktivt arbetar med hälsa har även större chans att attrahera och behålla talanger.
Tre delar av en hälsofrämjande arbetsplats
1. Fysisk hälsa
För att skapa en hälsosam arbetsmiljö behövs möjlighet till fysisk aktivitet, speciellt om arbetet innebär mycket stillasittande. Att införa mikropauser under arbetstid skapar en positiv inverkan på medarbetarnas välbefinnande. Genom att medarbetarna är aktiva ökar prestationerna och tröttheten minskar. Här är några exempel på hur en arbetsplats kan införa fysisk aktivitet och välmående för medarbetarna:
- Ergonomiska arbetsplatser – justerbara skrivbord och ergonomiska stolar för att minska belastningsskador och gynna god kroppshållning. Bra belysning i lokaler är viktigt för att minska trötthet och slitage på syn och ögon.
- Aktiva pauser – uppmuntra promenadmöten, stretchning och mikropauser med korta träningspass under arbetsdagen för att få igång blodcirkulationen. Be de anställda att vara med att utforma hälsoinsatser som exempelvis stegutmaningar, cykelutmaningar eller friskvårdsintiativ där alla kan delta. När medarbetarna får vara med och bestämma anpassas hälsoinsatserna utifrån deras behov och blir relevanta och uppskattade. Tänk på att gym inte är för alla, så uppmuntra även annan typ av fysisk aktivitet, som till exempel att uppmuntra att ta cykeln till jobbet. Läs artikeln om 5 rörelseövningar att ta med till kontoret!
- Hälsosam mat – Tillhandahåll frukt och nyttiga alternativ i gemensamma personalutrymmen. På så sätt blir det enkelt för personalen att förse sig med energi under dagen. Undvik att ha läsk och godis lättillgängligt.
2. Mental hälsa
En god arbetsmiljö handlar inte bara om fysisk hälsa utan också om att skapa trygghet och balans:
- Öppen kommunikation – Skapa en arbetsmiljö där det är okej att prata om stress och psykisk hälsa. Genom att medarbetarna känner sig trygga med att prata om problem skapar det en lättsammare kultur där alla känner sig inkluderade. Erbjud medarbetarna träningsprogram som bidrar med hälsosamma effekter. Läs mer om vårt mentala 6-veckorsprogram "Träna din hjärna”.
- Flexibilitet – Uppmuntra till flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete vid behov. Flexibla arbetstider har visats bidra till att anställda skapar en bättre balans mellan jobb och privatliv, minskar stress och trötthet samt förbättrar produktiviteten och engagemanget i arbetet. I föreläsningen "Post pandemi & det hybrida arbetslivet" som handlar om hur man arbetar på distans.
3. Social hälsa
Social hälsa handlar om hur väl vi fungerar i våra relationer och vår förmåga att skapa och upprätthålla meningsfulla sociala kontakter. En god social hälsa bidrar till ökat välmående, minskad stress och en känsla av sammanhang. Att trivas på jobbet är avgörande för motivation och engagemang:
- Teambuilding och sociala aktiviteter – Afterwork, friskvårdsutmaningar och andra initiativ som stärker gemenskapen. Workshops kring ämnet är också bra då medarbetarna samtidigt får kunskap om varför hälsofrämjande arbete är viktigt, vilket kan skapa mer motivation. Vår expert Karolina Edler har flera föreläsningar med konkreta tips på hur man främjar arbetsmotivation och välmående. Du hittar till föreläsningarna HÄR.
- Medarbetarengagemang – De anställda bör vara med och utforma hälsoinsatser, som stegutmaningar eller friskvårdsinitiativ för att kunna känna sig delaktiga och för att insatserna ska vara anpassade efter gruppens behov. Beställ vårt motiverande Nudging-kit och gör vardagsmotionen till en lek på arbetsplatsen!
Hur HR och chefer kan skapa bäst effekt
- Lev som du lär – Chefer och HR som prioriterar sin egen hälsa blir förebilder och skapar motivation.
- Anpassa insatserna – Alla vill inte gå på gym, så erbjud varierade initiativ som mindfulness, ergonomi, gemensamma promenader eller stresshantering.
- Främja återhämtning – Uppmuntra medarbetarna att ta pauser, använda sin semester och stänga av jobbmejlen efter arbetstid.
Viktiga framgångsfaktorer
För att hälsoinsatser ska ge långsiktig effekt behöver de vara en naturlig del av företagskulturen. Här är det viktigaste att tänka på:
- Engagerat ledarskap – chefer och HR måste aktivt visa att hälsa är en prioritet.
- Lyssna på medarbetarna – Involvera de anställda för att skapa insatser som verkligen uppskattas och rätt anpassat. En anonym hälsoanalys eller en enkät som inkluderar psykisk och mental hälsa är viktigt. Vi erbjuder flera mätverktyg för att hjälpa företag att utvärdera sina insatser - kontakta oss för att hitta det som passar er bäst!
- Hälsa som en naturlig del av företaget – Det ska inte vara en tillfällig kampanj, utan en del av verksamhetens strategi.
- Helhetsperspektiv – Fokusera på fysisk, mental och social hälsa, inklusive balans mellan arbetsliv och privatliv.
- Regelbunden uppföljning – Mät effekterna, sätt upp mål och justera insatserna utifrån feedback. Effekterna kan vara som en motivation för att nå framtida mål.
Genom att skapa en arbetsplats där hälsa och välmående är en prioritet kan företag inte bara få friskare och gladare medarbetare – det leder även till ökad lönsamhet och gör er till en mer attraktiv arbetsgivare. En investering i hälsa är en investering i framtiden. Kontakta oss om du som chef eller HR har frågor kring hälsofrämjande arbete eller behöver rådgivning!
Källor
Arbetsmiljöverket om arbetsställningar
Arbetsmiljöverket om flexibelt arbete