2023-04-25

Må bättre, lev i synk med din menscykel

Hur kan man leva i synk med sin menscykel för att förbättra välmående och livsbalans? Mia Lundin är specialistsjuksköterska inom gynekologi och obstetrik. I ett samtal med henne förklaras hur du kan må bättre genom att lära dig mer om din kvinnohälsa.

På vilket sätt påverkar menscykeln vår kropp och vårt välmående?

– Jag brukar säga så här, att vi kvinnor lever i en neurobiokemisk cocktail. Den består av signalsubstanser och hormoner som styr oss och vårt mående på olika sätt under olika faser i menscykeln. Det är helt naturligt också för att sexlusten ska öka under vissa perioder av menscykeln, att du ska vila, eller att du ska vara mer fokuserad och motiverad under andra delar. Så vi är till viss del ganska styrda av den här hormonella cocktailen.

Hur vet man om man har en normal hormonbalans?

– Menscykeln är som en indikation på ditt mående. Har du en normal menscykel så mår du troligtvis ganska bra. Men om mensen börjar komma för tidigt, cykeln blir kortare, mensen bli rikligare eller att man börjar må väldigt dåligt innan mensen så betyder det att något inte riktigt är som det ska. Då kanske du behöver ändra på något i din livsstil.

Vilka livsstilsfaktorer kan man jobba med för att själv påverka?

– För att kroppen ska tillverka hormoner så är det viktigt att vi får i oss rätt typ av kost. Det är viktigt att vi inte har för lågt kolesterol så att östrogenet kan bildas. Östrogenet stöttar i sin tur kroppens serotonin. Serotoninet är en signalsubstans som bland annat påverkar våra känslor och vårt humör. För att hålla serotoninnivåerna på lagom nivå behöver man äta tillräckligt med protein, magnesium och även ha bra B-vitamin-nivåer. Det gäller alltså att ge kroppen vad den behöver för att tillverka en normal mängd av både hormoner och signalsubstanser. Det gäller även att träna i lagom mängd och att återhämta sig tillräckligt för att inte utsättas för långvarig stress.

Hur kan man börja leva i synk med sin menscykel?

– Det första steget är att hålla koll på sin cykel. Det är många som inte vet något om sin menscykel; hur lång är den är, om den är regelbunden eller om symtomen är cykliska. Men det är väldigt bra att se det! I vår HERCARE-app kan man tracka sina symtom och sin mens. På så sätt kan man se vilka symtom man får i relation till din mens. I appen får man både hjälp och förklaring till varför man mår som man mår. Man får även en bedömning beroende på vilken fas du är i, om du är i PMS-fasen, förklimakteriet, eller klimakteriet.

Hur påverkas kroppen under de olika hormonella faserna under livet?

– I 30–35 års-åldern hamnar man i vad som kallas för PMS-fasen. PMS kan man såklart ha redan som yngre, men det är mer vanligt att PMS-symtomen ökar först efter 30. Det innebär att man får symtom som humörsvängningar och oro innan mensen och så fort mensen börjar så mår man generellt bättre. Mensen är ofta oförändrad. Lite senare, ungefär i 40-års åldern, kommer man ofta till det som kallas förklimakteriet. Då har PMS:en en tendens att bli värre. Mensen kommer ofta tätare och är rikligare än tidigare. En del utvecklar därför järnbrist, vilket kan leda till att man ofta blir trött och lätt andfådd. Därefter, när man kommer i 50-årsåldern hamnar man i klimakteriet. Mensen blir allt glesare, man blöder mindre och man har inte ägglossning längre. Man har låga värden av östrogen vilket gör att man kan känna sig mer låg, ofta gråtmild, ledsen, man har inte riktigt samma motivation som man kanske hade tidigare. Slemhinnorna börjar bli lite torrare.

Vad kan man göra själv för att må bättre när menscykeln förändras eller avtar?

– Man kan ersätta de hormoner som man kanske inte får tillräckligt av. Samtidigt är det viktigt att jobba parallellt med livsstilsfaktorer i alla dessa faser. Både vad gäller psykisk hälsa, kosten och träning bland annat.

Vad tycker du är det viktigaste som kvinna att veta om sin biokemi och kvinnohälsa?

– Det är viktigt att aldrig ge upp hoppet, som jag brukar säga på engelska: ”there’s always a way”. Man ska inte behöva lida i onödan, för det finns alltid en väg att gå för att må bättre. Och det viktigaste som vi behöver lära oss är just att leva i synk med sin menscykel och ta tid för återhämtning och självomhändertagande. Men också att försöka lära sig mer om hormoner och signalsubstanser och hur de påverkar varandra. Kanske allra viktigast är serotoninet – se till att hålla det på en normal nivå för att ge sig förutsättningarna att må bra psykiskt.

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.