Gabriella Svanberg

2024-06-24

Krydda sommarstunderna med återhämtning

Visste du att det finns olika typer av trötthet som kräver olika typer av återhämtning? Ta reda på vilken återhämtning som passar dig bäst!

Sommaren erbjuder många naturliga tillfällen att varva ned och ladda batterierna. Efter en lång höst, vinter och vår kan vi behöva både fysisk, sensorisk, mental, social och emotionell återhämtning. Och vad är härligare än salta bad, lena klippor, sol och doften av nyklippt gräs? Här kommer några tips på hur du kan få ut ännu lite till och krydda de vanliga sommarstunderna med extra återhämtning och njutning.

1 – Fysisk återhämtning med medveten närvaro i solstolen

Har din kropp varit aktiv kan du behöva fysisk återhämtning. Vad är då bättre än att vila kravlöst i solstolen eller hammocken? Njut av solen och värmen genom att praktisera medveten närvaro när du slappar bekvämt. Fokusera på känslan av solens värme mot din hud, lyssna på ljuden omkring dig, kanske vågornas brus eller fåglars kvitter. Låt varje sinne engageras. Låt dig bara vara och låt din hjärna få varva ned på riktigt.

2 – Sensorisk återhämtning med doftpromenader

Under sommaren exploderar naturen med dofter. När du är ute och promenerar, ta dig tid att lukta på blommorna. Kanske kan du känna doften av nyslaget gräs, syrénbuskar, smultron eller friska luften efter ett sommarregn? Det är återhämtande att välja ett sinne att försjunka i. Att medvetet uppleva dofter kan inte bara förbättra ditt humör utan också skapa minnen som du kan återvända till i tanken när du behöver en stunds avkoppling i framtiden.

3 – Mental återhämtning med mindfulness vid badet

När huvudet är fullt av tankar är det skönt att rikta fokus till dina kroppsförnimmelser. Att känna i stället för att tänka. Vatten har en naturligt lugnande effekt och ett bad i havet eller i en sjö kan vara mycket återhämtande. Medan du flyter fokusera på hur vattnet känns mot din kropp, hur det bär dig och kyler dig. Notera varje rörelse. Dina armar, dina ben, din andning och låt badet bli en form av flytande meditation.

4 – Social återhämtning genom skärmfri tid

Elektroniska enheter är ofta en stor del av våra liv, men de kan också vara en källa till stress. Bestäm tider då du lägger undan mobilen och har en totalt skärmfri stund. Ge dig själv eller varandra full närvaro. Var där och bara där för en stund. Få saker kan vara mer stärkande och ta bort en inre rastlöshet än känslan av att inte kunna nås av omvärlden, utan bara ge odelad uppmärksamhet till dig själv eller ditt sällskap.

5 – Emotionell återhämtning med chili eller citron

I Kina säger man att man ska äta sichuanpeppar om man har ångest eller ta en citron att suga på. Och det finns en rimlig förklaring till det! Känslan i munnen är tillräckligt ovanlig och intensiv för att omdirigera uppmärksamheten bort från de stormande känslorna. Ja, detta är ju mer som en tillfällig distraktion och vill man ha en mer långsiktig emotionell återhämtning är ett annat tips att dra dig undan till en tyst och lugn plats, eller att kramas med din partner eller med en vän.

Olika typer av trötthet kräver olika typer av återhämtning så fråga dig själv vad just du behöver. Dess tips stärker på olika vis din psykologiska resiliens genom att främja nedvarvning och återhämtning. Ha en underbar och avkopplande sommar!

___________

Artikeln är skriven av neuropsykologen Gabriella Svanberg på uppdrag av Länsförsäkringar.

Gabriella-Svanberg-psykolog.jpg