Jessica Norrbom & Maria Ahlsén

2023-12-22

Hur ska man tänka kring träning när man är ledig?

Är det under ledigheten man ska ta igen missad träning? Eller borde man återhämta sig på soffan?

Efter en intensiv period kan en ledighet verkligen kännas lockande. Nu ska det bli tid för återhämtning och vila. Eller hur ska man tänka kring träning och rörelse när man är ledig? Är det kanske då man ska passa på att ta igen all missad träning, eller ska man göra tvärt om, lägga sig på sofflocket och inte röra sig mer än nödvändigt?

Utnyttjar man ledigheten bäst genom att vila så mycket man kan?

Det finns naturligtvis inte ett svar på den frågan som passar alla. Det beror helt och hållet på hur ens livssituation ser ut och vad man har möjlighet till. Något som man dock kan säga med säkerhet, och som faktiskt gäller alla, är att kroppen är gjord för rörelse och att det är något som ökar chansen att få ett friskare liv.

Långvarig stress, både fysisk och psykisk, utgör en belastning för kroppen. Ju mer vi utsätter oss för, desto mer återhämtning behöver vi för att hålla oss friska. Återhämtning kan innebära lite olika saker beroende på vad belastningen har bestått av, men tillräckligt med sömn och ett regelbundet intag av näringsrik mat och dryck är något som vi alla behöver för att orka med livets utmaningar.

Att få slappa ett tag och inte göra någonting kan kanske göra att man känner sig piggare för stunden, men mer och mer forskning pekar faktiskt på att regelbunden träning ger positiva effekter. Inte bara på muskler och kondition utan även på många av hjärnans funktioner, som förbättrade kognitiva funktioner, stresshantering och sömn. I ett längre perspektiv blir vi alltså förmodligen piggare om vi fortsätter röra på oss än om vi försöker vila oss i form.

… Eller är det nu man ska ta sig an det där supertuffa träningsprogrammet?

Att träning ger så många positiva effekter på i stort sett alla organ gör att man kanske borde säga att man självklart ska passa på att röra sig så mycket det bara går under ledigheten. Men att plötsligt öka belastning och träningstid är tufft för många av kroppens strukturer. Senor och leder till exempel, anpassar sig inte lika snabbt till en kraftigt ökad träningsdos som musklerna gör, och det finns risk att drabbas av överbelastningsskador om man går ut för hårt.

Har man inte fått till tillräckligt med träning under den senaste tiden kan det vara ett utmärkt mål att få till en nystart under jul- eller sommarledigheten när man faktiskt har lite mer tid. Är man inte så stark ännu så kan det vara en idé att skippa de hårdaste passen och i stället försöka få till hållbara vanor genom att hitta sätt att få in rörelse så ofta som möjligt utan att behöva tänka så mycket på det.

Lite är bättre än inget

Den samlade forskningen visar verkligen att all rörelse räknas och att lite fysisk aktivitet är bättre än ingen. Det finns stora vinster att hämta genom att ta rörelsepauser under dagen, smyga in tio knäböj när man ändå ställer sig upp från soffan, göra några armhävningar mot ett bord eller mot diskbänken eller stå i plankan framför TV:n.

Oavsett utgångspunkt gäller det att inte gå ut för hårt när man börjar aktivera muskler som inte är så vana vid en specifik rörelse. Så skippa det där supertuffa träningsprogrammet om det inte känns alldeles för lockande. Satsa i stället på att öka träningens mängd och intensitet gradvis och fokusera på både konditions-, styrke- och rörlighetsträning. 
 

Artikeln är skriven av Jessica Norrbom & Maria Ahlsén på uppdrag av Länsförsäkringar.

NORDIN-20190121-_EMI0565-print-1024x911.jpeg
Foto: Jessica & Maria