Liv Svirsky

2023-12-05

Hjälp! Mitt barn mår psykiskt dåligt

Barnpsykologen Liv Svirsky skriver om vad du som förälder kan göra för att hjälpa ett barn som mår psykiskt dåligt.

Många barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Tyvärr är köerna till behandling ofta långa och väntan på att få hjälp kan vara svår för både barnet själv och föräldrarna. Vad kan man då göra i väntan på att man ska få påbörja en behandling? Det finns en del saker som du som förälder kan guida ditt barn att testa och även testa för egen del.

Sök kunskap

Att vara påläst och ha goda kunskaper om det man lider av är givetvis inte hela lösningen, men i alla fall en mycket bra start. Se om ni kan hitta böcker om det som är aktuellt för just er. Och glöm inte alla poddar som finns. 

En liten varning kan vara värd att ha med här och det är att med viss omsorg ta reda på att de böcker och experter man väljer att lyssna på faktiskt kan sin sak. Behandlingspersonal som är legitimerad är en bra utgångspunkt, likaså personer som baserar det dig säger eller skriver på vetenskapliga studier. 

Här vill jag rekommendera att ta del av podcasten Barnpsykologerna (finns på Acast, Spotify eller där poddar finns).

Självhjälpsböcker

Idag finns det en rad självhjälpsböcker på svenska. De allra flesta vänder sig till vuxna men en och annan har barn och unga som målgrupp. Kan du tänka dig att läsa på engelska ökar utbudet ytterligare. Böckerna som är skrivna för vuxna kan innehålla en hel del matnyttigt även för barn och unga så att titta igenom dem kan vara bra. Brasklappen för att författaren ska kunna sin sak gäller givetvis även här.

Var fysiskt aktiv

Att röra på sig är ett mycket effektivt sätt att på både kort och lång sikt öka det psykiska välmåendet. Försök att få till fysisk aktivitet ett par gånger i veckan. Exakt vad du gör spelar mindre roll, så länge det blir av. Gör något som är skoj oavsett om det är att ta en promenad, åka skridskor eller fuldansa i sovrummet. Kan du dessutom kombinera aktiviteten med att vara utomhus eller göra den tillsammans med någon du gillar har du slagit en eller ett par flugor i samma smäll.

Regelbundna rutiner

En sak som kan tyckas simpel men som är nog så viktig är att upprätthålla dagliga rutiner. Ät på regelbundna tider. Sköt hygienen och ta hand om kroppen. Gå ut varje dag, allra helst på morgonen då förmiddagsljuset är välgörande för kommande natts sömn. Att göra sitt skolarbete enligt en uppgjord plan är också en bra rutin att eftersträva.

Värna den viktiga sömnen

En god natts sömn betyder mycket. Några enkla knep för att ge sömnen goda chanser är att stiga upp vid samma tid varje dag, varva ner en stund innan sänggåendet, ligga i sängen bara då du ska sova, låta sovrummet vara mörkt, tyst och svalt och avstå uppiggande dryck innan läggning.

Häng med dem du gillar

Social samvaro kan fylla på de känslomässiga depåerna på ett sätt som är väldigt värdefullt. Försök att få till umgänge med dem som fyller på dina depåer. 

Avslappning

Avslappning ger kroppen och sinnet en behaglig paus. Googla eller sök på Spotify efter instruktioner som kan guida till en stunds skön avslappning. Märker du att du mår bra av det så försök göra avslappning ett par gånger i veckan.
 

___________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag av Länsförsäkringar.

Liv_Svirsky 2_high_res (kopia).jpeg

Foto: Liv Svirsky