Gabriella Svanberg

2023-02-15

Dopamin är inte ett lyckoämne utan ett vill-ha-mer-ämne

Vi har svårt att se en hel film utan mobiltelefonen, vi kollar Instagram när vi stannar för ett rödljus. Uttråkning håller på att bli en fobi i vårt moderna liv. Hur ska vi hantera det?

Homo sapiens ”den visa människan” har funnits på jorden i cirka 200,000 år. Under cirka 190,000 av dessa år har vi varit jägare och samlare. Vi är skapta för att överleva på en savann där det rådde brist på socker, information och kontakter och hjärnan är formad att belöna jakten. Så hur blir det för oss när vår hjärna knappt förändrats men miljön gått från brist till överflöd? 

Dopamin är den kemiska substans som ska guida oss till vad vi ska ha fokus på, vad som är viktigt nog. Substansen ska utsöndras när vi har något åtråvärt i sikte och spruta ut tills vi fått vad vi vill ha. Då ska i stället nivån sänkas så att vi inte nöjer oss utan hela tiden strävar efter mer. 

Idag flödar informationen snabbare än vår hjärna mäktar med och för att spara energi väljer hjärnan ofta det som ger snabba kickar med minst energi. Att tänka och göra mentalt ansträngande saker vill den gärna smita undan ifrån och kan vi fly in i något lättsmält flöde väljer den gärna det.

Vi skjuter lätt upp saker som är oklara eller komplicerade för något som kan bockas av och ge snabb tillfredsställelse. Även om det inte alltid är det långsiktigt bästa. Här kommer fem bra saker att känna till om dopaminet. 

1 – Ju högre topp desto större krasch 

Vår biologi strävar efter jämnvikt och ju högre dopamintopp desto lägre dopamindipp. Efter en kick är det lätt att känna sig låg efteråt och då sträva efter nästa kick. Denna gång behövs ännu mer för att ge samma effekt. Med andra ord är dopaminet inte tillförlitligt i strävan efter långsiktigt välbefinnande eftersom det bara driver motivationen att vilja ha mer. 

2 – Ge dig mer långsiktiga än snabba dopaminkickar

De snabba dopaminkickarna är exempelvis choklad, spel på telefonen, sociala medier, kolla Bitcoin-kursen, medan de mer långsiktiga är en promenad i solen, fysisk träning, musiklyssnande eller att lära sig något nytt.

3 – Låt processen bli motivationen

Vid ett experiment delade man ut guldstjärnor till barn som målade teckningar. Resultatet blev att barnen tyckte mindre om att måla teckningar. Att de belönades efteråt förtog en del av aktivitetens eget belönande. Försök att få aktiviteten belönande i sig i stället för att belöna dig efteråt.

4 – Stapla inte dopaminkällor på varandra

Idag har vi en tendens att inte bara se en serie, utan toppa med lite slösurfande, glassätande och kanske chattande. Samma sak när vi tränar och behöver bästa spellistan, kaffe och en energidryck. Lager på lager av dopaminkällor kan göra att vi ej uppskattar grundaktiviteten utan dessa tillägg. 

5 – Påminn dig om att det är lättare att fortsätta än att börja

Man tänker ofta att man måste vara motiverad för att börja men ofta kommer motivation av att man börjat. Är det trögt att komma i gång så påminn dig om att det är lättare att göra en sak när du redan börjat.

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.