2023-07-03

Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats

Vilka faktorer är viktiga att tänka på när man utvecklar en hälsofrämjande arbetsplats?

Man kan säga att friskvård är ett samlingsnamn för allt som får individen att må bra. Det handlar inte bara om friskvårdsbidrag eller ergonomiska skrivbordsstolar. Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats handlar om hälsans alla komponenter och att få in hälsa som en naturlig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Hälsofrämjande insatser kräver eftertanke, strategi och framförallt anpassning. Vi har listat några av våra bästa tips för hur du utvecklar en både välmående och lönsam arbetsplats.

Få fler att vilja vara med och delta

Friskvårdsbidraget är en schysst förmån, men inte tillräcklig för att lösa arbetsplatsernas mest väsentliga utmaningar inom hälsa. Det inspirerar ofta de som redan är aktiva, vilket är toppen. Men för den mindre motiverade krävs andra former av stöttning. För att få med sig fler är det viktigt att anpassa insatserna så att de passar fler.

Så, hur utvecklar man en hälsofrämjande arbetsplats?

Vi har hjälpt flera av våra kunder med olika hälsofrämjande insatser, med allt ifrån hälsoprogram och utbildningar till analysverktyg och workshops. Det finns olika strategier som fungerar olika bra för olika branscher, men vi listar några av våra bästa tips att ta hänsyn till.

1. Börja i ledningsgruppen - samspela och kom överens

Ett första steg för att få med fler i din hälsosatsning är att börja i ledningen. Se till att alla chefer och ledare är medvetna och överens om varför ni gör en hälsosatsning. Det är viktigt att ni kan diskutera och förse ledningen med hälsoekonomiska argument.

Dessutom är det viktigt att alla förstår grundläggande motivationspsykologi för att kommunicera satsningen enhetligt och på rätt sätt. Ta del av det i vår utbildning Lönsammare friskvård.

2. Anpassa och förse medarbetarna med kunskap

Någon älskar yoga, någon annan föredrar tuffare styrketräning och en tredje fullständigt vägrar träning. Vi är alla olika och det är viktigt att man tar hänsyn till det på en arbetsplats. En stegtävling kanske uppskattas av 30-40% av medarbetarna, men vad händer med den majoritet som kanske skulle behöva röra på sig mer allra mest?

Första steget är kunskapsspridning. Att ge medarbetarna möjligheten att lära sig mer om motion, kost och hälsa i stort är en grundläggande komponent i alla hälsosatsningar. Ett nästa steg för att skapa engagemang är att erbjuda anpassade aktiviteter inom både kost och motion men också inom stress, återhämtning och psykisk hälsa.

3. Verktyg för minskad stress och att förebygga psykisk ohälsa

Stress är ett återkommande fenomen i vardagslivet, likväl som på arbetsplatsen. Alltför ofta handlar det om orimliga krav från arbetsgivaren, press och brist på kommunikation. Så vad kan man göra åt det?

Sträva mot en arbetsplats där det är okej att göra fel, där ni regelbundet kommunicerar och där ett trevligt socialt klimat finns. I Sveriges Hälsoportal finns innehåll för både individ och grupp för att träna upp mentala förmågor och få professionell stöttning för att uppnå psykiskt välbefinnande. Läs mer om vårt mentala 6-veckorsprogrammet "Träna din hjärna".

Vi brukar rekommendera att inleda hälsosatsningar med mental hälsa. Det är något alla kan träna på och utveckla, oavsett nivå eller förutsättning.

4. Tids- och kostnadseffektivt hälsoarbete

Att kunna erbjuda ett brett utbud av friskvårdande insatser, som inte är tidskrävande, men som ändå är väl utvecklade och som nyttjas av majoriteten av dina anställda vore väl rena drömmen, eller hur?

Tyvärr, en hälsofrämjande arbetsplats är sällan (om någonsin) ett självspelande piano. Det kräver underhåll, planering, strategi och mänsklig kontakt. Just därför finns vi, med bred expertkompetens och med en stark vilja att förbättra sättet vi arbetar med proaktiv hälsa.

Som er hälsopartner hjälper vi till att både tid- och kostnadseffektivisera ert hälsofrämjande arbete, med hjälp av vårt anpassade utbud och enkla tjänster.

I Sveriges Hälsoportal lägger vi stor vikt vid det breda utbudet, hög tillgänglighet och vi brinner för att uppnå högsta möjliga användargrad. Bläddra mellan alla våra expertföreläsningar och övningar här.

5. Mät, följ upp och analysera hälsofrämjande insatser

Att det är viktigt att utföra regelbundna hälsoundersökningar kommer nog inte som någon större överraskning, men sjävklart viktigt att nämna. Inled era insatser med analyser för att upptäcka nuläget, sätt konkreta mål och följ upp kontinuerligt för att upptäcka skillnader och se resultat. 

Med en gedigen hälsoundersökning får du en god översikt, samtidigt som medarbetare själva kan se sin hälsostatus. Det ger medarbetarna bra insikt och leder till större engagemang även från ett individuellt perspektiv. Utifrån regelbundna mätningar kan ni lättare göra rätt insats på rätt plats.

Vi rekommenderar alltid att använda sig av hälsoanalyser, både vid start och regelbunden uppföljning.

6. Ergonomisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljö är ett brett koncept och handlar om att anpassa arbetsplatsen för att förebygga ohälsa. En god arbetsmiljö innefattar allt från ljus och ljud till beteende och kommunikation. Självklart gäller olika riktlinjer beroende på vilken verksamhet du bedriver.

Något som kanske inte nämns lika ofta är den sociala arbetsmiljön. Yttrandefrihet är viktig för den sociala utvecklingen och för att medarbetarna ska trivas på arbetet. Öppna och fria diskussioner där alla är involverade leder ofta till förbättringar på arbetsplatsen.

Se till att bjuda in alla, oavsett position, till deltagande och låt de synas. Självklart har de även rätt att påtala utvecklings- och förbättringspotential inom organisationen. 

Medarbetare är olika!

Vi kan inte nog poängtera värdet av att anpassa friskvårdsinsatser på arbetsplatsen. Alla medarbetare är olika och alla möter sina personliga utmaningar. Någon har som nästa hälsomål att springa milen snabbare, medan någon annan har som mål att börja promenera minst en gång i veckan. Olika medarbetare behöver olika friskvårdsinsatser.

I Sveriges Hälsoportal har vi samlat allt inom hälsa på arbetsplatsen under ett och samma tak. Välkommen att kontakta oss för stöttning, anpassning och lärorikt innehåll till en hälsofrämjande arbetsplats.

Läs mer om 6 steg till ett friskare företag i vår artikel "Hälsa på jobbet - Hälsofrämjande arbete".