Anna Ek

2023-02-13

Viktigaste hälsotipsen att bära med sig

Fysioterapeuten och experten Anna Ek ger sina bästa hälsotips och hur du kan få in dem i din vardag. Få konkreta tips på hur du kan hålla dig frisk både psykiskt och fysiskt.

Rörelsepauser - bra för hjärnan

Att bryta stillasittandet har visat sig vara mycket viktigt för hälsan. Ställ dig upp och ta en rörelsepaus på någon minut. All rörelse räknas, hitta vardagsaktiviteter där du använder din kropp. Rörelsepauser får även hjärnan att må bra, redan vid rörelsepauser på 1 minut per halvtimme ger dig bättre koncentration, du blir mer stresstålig och förbättrar minnet.

Rätt kost för måendets skull

Intressera dig för vad du äter, undvik att ha skräpmat hemma. Det handlar inte om att vara smal utan om att ge kroppen det som behövs för att fungera optimalt. Bli mätt på rätt sätt och unna dig ett mellanmål på eftermiddagen. Det kommer ge dig stabilare blodsocker, minskat sötsug och mer energi. Drick i huvudsak vatten till dina måltider och skippa sötade drycker.

Visste du att äldre personer behöver äta mer protein? Med åldern minskar proteinupptaget i kroppen och därför behöver vi öka intaget av ex. linser, bönor, kyckling och nötkött. Protein är viktiga byggstenar för våra muskler.  

Träningsrekommendationer

Det finns rekommendationer för hur mycket rörelse våra kroppar behöver. Dessa riktlinjer bygger på stor samlad forskning från WHO, Världshälsoorganisationen.

sincerely-media-R_Vkw9YC_U8-unsplash.jpg

Målet för alla vuxna är att höja pulsen 20–30 minuter per dag och utmana med muskelstärkande träning 2–3 pass per vecka. Det är även viktigt att lägga in balansträning då och då. Fysisk aktivitet kan förebygga ohälsa som ex. hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa cancerformer, fetma och psykisk ohälsa.

Spendera tid utomhus och ta vara på dagsljuset

Det finns ett tydligt samband mellan att vistas utomhus och god hälsa: ju mer dagsljus, desto mindre hälsobesvär. Ljuset är viktigt för reglering av din dygnsrytm, sömn och humör.

Medveten andning

Ta två eller tre riktigt djupa andetag. När du andas djupt sjunker puls, blodtryck och stressnivåer. Kroppen får mer syre, immunförsvaret blir starkare och muskelspänningar släpper. Passa även på att tänka på något som känns bra just nu eller något som du ser fram emot. Det kan både lugna och höja humöret.

Gå offline

Logga ut ibland och stäng av notiserna på telefonen för att vara helt närvarande i ditt eget liv. Inför skärmfria zoner där du enbart befinner dig för att varva ner eller sova.

Reflektionstid 

Att reflektera över händelser under en dag är att hitta lärande i det man varit med om. Ha som rutin att avsätta tid för reflektion några minuter varje dag eller kanske tio minuter en gång i veckan. Reflektionstid hjälper oss också finna det vi är tacksamma för.

Sömn och återhämtning

På samma sätt som kroppen och musklerna behöver vila efter ett träningspass, behöver vår hjärna vila efter dagens alla intryck. Vi mår bäst av att sova när det är mörkt och att vara aktiva när det är ljust. Vakna och lägg dig ungefär vid samma tidpunkt.

När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas, samtidigt minskar stresshormoner. Vuxna behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn, men det varierar från person till person. 

Relationer

Trygga och stöttande relationer är en viktig skyddsfaktor för god psykisk hälsa. Underhåll dina relationer, hör av dig till kompisar och umgås med personer som får dig att må bra. Kom ihåg att ditt bemötande kan ha stor effekt för personer runt omkring dig – ett hej eller ett leende kan göra någons dag.

Sluta röka och snusa

När du röker eller snusar får du i dig ämnen som är skadliga för kroppen. De gör till
exempel att du får sämre kondition, läker skador sämre och ökar risken för flera sjukdomar.

Om du röker så vet du säkert redan att du inte borde, och du kanske redan har försökt att sluta flera gånger. Men kom ihåg att bara för att du inte har klarat det tidigare, betyder det inte att du inte kommer att klara det den här gången. 

 

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.