Liv Svirsky

2022-09-12

Så hjälper du någon i en osund relation

När vet man om en relation eller ett förhållande är osunt? Var går gränsen? Och hur kan man hjälpa sig själv och andra? Vi ställde frågor till psykologen Liv Svirsky som är expert inom familjerelationer. Så här svarade hon på våra frågor.

Hur vet man om en relation är osund?

Det finns ingen objektivt given definition av vad som är en sund eller en osund relation. Vi tänker ofta på osunda relationer som sådana där våld förekommer. Dessa är givetvis osunda.

Men osunda relationer kan även karaktäriseras av att de innehåller olika former av psykiskt våld som kontroll av umgänge, ekonomisk kontroll eller svartsjuka. Och ibland är en relation osund för att parterna i den inte mår bra tillsammans. De hjälper inte varandra att må bättre, peppar inte varandra att ta steg i riktningar som känns viktiga, utgör inte stöd för varandra utan istället håller varandra tillbaka på olika sätt.

Det här betyder att det ofta blir upp till var och en att avgöra vad som är en sund respektive osund relation för en själv. Lyssna till dig själv, vad är viktigt för dig i en relation? Vad vill du få? Vad mår du bra av och vad du vill ge?

Finns det särskilda varningstecken man kan lägga märke till?

När en relation är riktigt osund och innehåller exempelvis fysiskt våld eller kontroll så är varningstecknen tydliga. Innan dess finns också signaler men dessa kan vara mer subjektiva och svårare att se.

Samtidigt måste man komma ihåg att motsatsen till en osund relation inte är en perfekt relation. Alla relationer innehåller ett mått av givande och tagande, av kompromisser och av att inte få allt det man kanske hade önskat sig. Våga känna efter vad just du vill ha och hur du mår. I slutändan är det du som avgör om du är i en relation som är bra för dig eller om du skulle må bättre av att lämna och gå vidare.

Vad kan man göra själv?

Ett första steg kan vara att formulera för sig själv vad man önskar i en relation och sedan jämföra det med hur den relation man befinner sig i faktiskt ser ut. Om man känner sig osäker brukar det vara klokt att hitta en eller ett par personer som man kan tala ärligt och uppriktigt med. Försök hitta någon vän, släkting eller professionell, som du vill börja berätta för. Det kan hjälpa dig att sortera tankarna och ge nya perspektiv.

När borde man söka hjälp?

Sök hjälp när du upplever att det finns ett behov! Precis som vid andra problem finns ingen exakt gräns när man ska eller inte ska söka hjälp. Om man är osäker kan själva sökandet i sig hjälpa en att orientera sig i om man behöver hjälp och vilken hjälp det då bör vara. Så, ta hellre ett första steg än att vänta för länge på hjälp som du skulle må bra av.

På vilket sätt kan man gå till väga för att få hjälp?

Eftersom en osund relation kan vara så mycket, så styrs din väg mot hjälp av vad som är problemet för just dig i just din relation. Ibland kan en bra start vara att rådfråga en vän eller släkting som kan vägleda dig.

prata kompr.jpg

För hjälp i relationer finns den kommunala familjerådgivningen eller privata parterapeuter. Vill man hellre söka individuell hjälp finns psykiatriska insatser. 1177 kan guida dig i vad som finns i din närhet. Ofta är det första steget att ta kontakt med första linjens psykiatri via husläkaren. De kan sedan hänvisa dig till annan vårdinstans om det skulle vara aktuellt. Personer under 23 år kan även vända sig till Umo.

Relationer med våld och/eller kontroll

Om du lever i en relation där våld och kontroll förekommer, eller om du har en vän som lever i sådana omständigheter, så behövs ofta andra och mer kraftfulla insatser. Detta går utöver vad som ryms i denna artikel, men i dessa fall bör du söka hjälp via till exempel polisen, socialtjänsten eller tjej-/kvinnojourer för att få mer kunskap om och stöd i den processen.

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.