Karin Weman

2024-01-24

Motivation till motion

Det kan vara svårt att hitta motivationen till ett hälsosammare liv. Hur kan man göra för att både hitta och behålla den? Motivationsexperten Karin Weman förklarar.

Ofta vill vi människor nå snabba resultat, allra främst inom hälsa. Vi vill gärna bygga större muskler snabbt och ännu hellre gå ner i vikt ännu fortare. Problemet är att vi alltför ofta går ut för hårt när vi vill göra förändringar, vilket gör att vi tappar motivationen efter bara några månader eftersom vi blir besvikna för att vi inte uppnått (det alltför höga) målet. Är du en av dem? Då är denna artikel något för dig!

Fundera över varför du vill göra en förändring 

Kanske är du en av dem som har som nyårslöfte att börja ditt nya liv i januari varje år eller kanske är du en av dem som till och med börjar om varje måndag? Grattis, då har du drivkraften och motorn för förändring. Men varför lyckas du inte med dina mål? Du kan ha hur mycket motivation som helst utan att lyckas med en önskad förändring – om du inte vet varför du vill göra just denna förändring. Det räcker alltså inte med att veta vad du vill göra, du behöver också komma underfund med varför. 

Hitta dina drivkrafter till motivation 

Många gånger gör vi människor saker för att undvika eller uppnå något. Kanske vill vi gå ner i vikt och för att få en annan kroppsfigur. Det gör att vi lätt fokuserar på ”borden och måsten” i stället för att fokusera på det som verkligen driver vår motivation under en längre tid: nyfikenhet, utmaningar och roliga saker. Fundera på ditt varför och fokusera på sakerna som är meningsfulla för dig och som kan leda till ditt mål utan att känna att du borde eller måste göra en massa saker. 

Du behöver inte förändra allt samtidigt 

Vi överöses dagligen med bilder på vad vi ser som vältränade kroppar, bilder på vänner som springer milen och bilder på andra som tävlar i extremlopp. Allt detta kan göra att vi inte ens försöker förändra vår livsstil och börja leva mer hälsosamt – eftersom vi tror att det är sådana omfattande och ansträngande förändringar som krävs, förändringar som känns orimliga och utom räckhåll för oss.

Men det krävs inte alltid blod, svett och tårar för att uppnå resultat. Faktum är att det krävs mycket små förändringar för att få hälsoeffekter. För att behålla motivationen är det därför viktigt att inte gå från 0 till 100 på en gång utan att starta med enkla förändringar som passar in i din vardag.

Börja enkelt nästa gång 

Börja med att ta trapporna i stället för hissen, hoppa av en busshållplats innan din egen eller parkera din bil längre bort på parkeringsplatsen. Börjar vi med för stora mål, som att träna fyra gånger i veckan, är det lätt att vi misslyckas och det slutar med att vi bryter våra löften. Det gör oss besvikna på oss själva och leder ofta till att vi ger upp. Om du i stället börjar med något mindre kommer du även att märka skillnad i motivationen i takt med att du uppnår något, jämfört med när du inte gör det.

Glöm inte heller bort att oregelbundna motionsvanor är bättre än inga alls, det är okej att inte följa planen hela tiden. Även personer som tränar varje dag avviker från sin plan och hoppar över – eller ändrar – sina träningspass. Det är den flexibiliteten som skapar en hållbar vana. 

Testa själv att stimulera din motivation med hjälp av våra råd. Och glöm inte att all fysisk aktivitet räknas och ger positiva effekter på din hälsa!