2021-11-10

Hur hälsosatsningen förbättrade både hälsa och säljsiffror

HusmanHagberg i Jönköping har genomfört ett hälsoprogram på Health Competence. VD:n Oktay Cimen berättar vidare om hur det förbättrade deras verksamhet.

På vilket sätt är hälsa och prestationspsykologi viktigt på er arbetsplats?

- Jag har min bakgrund inom sälj och vet att det både är det bästa jobbet man kan ha men även det värsta jobbet man kan ha om man inte levererar. Detta ställer höga krav på individutveckling och framförallt mental styrka i hur man hanterar motgångar.

Ända sedan jag började jobba inom sälj har jag förstått att min personliga utveckling ligger i den mentala utvecklingen, och det har jag tagit med mig till alla bolag som jag har arbetat i. Man måste kombinera mental- och fysisk träning för att få maximal effekt. Man kan inte vara stark i det ena utan det andra och förvänta sig toppresultat.

Hur började samarbetet med Health Competence?

- Jag ville få tillgång till den samlade forskningen inom både idrott och friskvård, och då var Health Competence ett enkelt val som samarbetspartner. Tillsammans med Health Competence skräddarsydde vi ett utvecklingsprogram som passade oss. För mig var det viktigt att kombinera mental- och fysisk träning med prestationspsykologi och att genom att använda Health Competence-portalen kunna mäta och följa upp resultaten av utmaningen.

Hur såg utgångsläget ut för er i början av hälsoprogrammet?

- Vi började med att mäta hur vår hälsa såg ut i dagsläget för att få ett utgångsläge att jämföra emot. När vi fick det svart på vitt såg vi att det faktiskt inte alls såg bra ut. Kost och fysisk träning var de bitar som medarbetarna skattade lägst på och det blev vårt gemensamma fokus under utmaningens gång. Vi bestämde oss för att aktivera oss mer fysiskt men också att göra små enkla gemensamma beslut kring kost, till exempel att välja ett nyttigare alternativ istället för bullar och wienerbröd under veckofikat.

Hur såg mätningen ut i slutet av hälsoprogrammet?

- På slutavstämningen fick vi mycket goda resultat! Allt som hade varit rött och alarmerande i utgångsläget hade vänts till grönt och positivt. Man märker det också på kontoret hos medarbetarna. Man är lite piggare och man presterar lite bättre. När vi mäter säljsiffror kan vi se att vi presterar bättre nu jämfört med i början på hälsosatsningen. Det är superkul att det har gett den effekten.

1080x1920_sportcompetence.jpg

Vad var det vinnande konceptet för er för att kunna nå så goda resultat? 

- Kontinuitet, medvetenhet samt förmånen att så enkelt kunna ta del av kunskap och inspiration från objektiva föreläsare på absoluta toppnivå. Vid varje fredagsmöte såg vi en föreläsning, antingen i form av livewebinar eller i form av inspelade expertföreläsningar som vi sedan diskuterade tillsammans. Vi startade även en anpassad hälsoutmaning med Health Competence som taggade igång oss på ett bra sätt. Vårt gemensamma mantra var att all fysisk aktivitet räknas, man behöver inte springa ett marathon för att vara med i den här utmaningen. Det märktes tydligt i hälsoutmaningen att fler och fler till exempel började gå promenader varje dag.

Nu är hälsoutmaningen genomförd, men hur ska ni fortsätta med ert hälsoarbete?

- Vi fick en start i prestationspsykologi under utmaningen men nu vill vi med hjälp av Health Competence ta nästa steg och utvecklas vidare i detta. Vi kommer även att köra en till hälsoutmaning på jobbet där vi kommer att ha ett mer individuellt fokus den här gången. Vi vill att medarbetarna själva får formulera sina träningsmål och med hjälp av prestationspsykologi få dem att nå de målen. Vi kommer även att fortsätta ta del av expertföreläsningar varje fredagsmöte. Nu när vi har sett vilka fantastiska resultat det ger kommer vi att fortsätta satsa på våra medarbetares mentala och fysiska hälsa!

 

Intresserad av att starta en hälsoutmaning eller hälsosatsning på din arbetsplats? Läs mer om våra tjänster här.