2022-05-04
Få bättre hjärnhälsa och förebygg risken för Alzheimer
Visste du att du med enkla medel kan förebygga och minska risken för minnesproblem? Professor Miia Kivipelto är aktuell med ny forskning inom området. I en intervju berättar hon mer om vad man kan göra själv.
Miia Kivipelto, foto av Bruno Ehrs.
Det är inte bara hög ålder och genetik som gör att vi utvecklar Alzheimer eller minnesproblem. Även olika val och aktiviteter som vi gör genom livet kan påverka hur och om vi får minnesstörningar. Det finns 5 områden som är extra viktiga: rörelse, hälsosam mat, hjärngympa, hjärthälsa och även sociala aktiviteter. I en intervju med Miia Kivipelto förklarar hon mer om vad du kan göra för att ge dig själv rätt förutsättningar.
1. Hitta enkla sätt att få in rörelse i din vardag
Att få in tillräckligt med fysisk aktivitet i sin vardag är viktigt för att hjärnan ska hålla sig frisk livet ut. Stillasittande i sig är ett hot mot hälsan, även hjärnhälsan. Men vad kan man göra åt det?
- Börja med små steg, försök att få in mycket vardagsmotion. Man kan ta trapporna eller ta fler rörelsepauser om man sitter ner mycket. Att minska stillasittandet behöver inte vara så avancerat, förklarar Miia.
Försök göra träningen till en enkel rutin som passar in i just din livssituation. Miia berättar att hon själv spelar tennis med sin familj varje lördag. På så sätt kan de umgås och få kvalitetstid tillsammans, samtidigt som alla får röra på sig.
2. Ge din hjärna näringsrik mat
Hälsosam mat är en avgörande faktor för god hjärnhälsa. Den samlade forskningen har visat på några bra riktlinjer att utgå ifrån:
- Satsa på att äta mer av baljväxter, nötter, frön, grönsaker, fisk och skaldjur. Byt gärna ut exempelvis smör till olja, och vitt mjöl till fullkorn. Försök även att begränsa intaget av charkprodukter, rött kött, tillsatt socker, salt och alkohol.
Ett bra tips är att testa göra om ditt favoritrecept utifrån dessa riktlinjer. Hälsosam mat behöver inte vara krångligt eller smaka sämre!
3. Utmana ditt tänkande - fortsätt lär dig nya saker
För att hjärnan ska må som bäst bör man regelbundet utmana sin hjärna och kognitiva förmåga. Men på vilket sätt kan man göra det?
- Våga testa nya saker! Det är speciellt viktigt i pensionsåldern att man fortsätter utmana sin kognitiva förmåga. Det kan till exempel vara med en utbildning, utmanande arbetsuppgifter, sudoku, läsa intressanta böcker eller bara diskutera något med en vän.
4. Håll koll på dina hjärt- och kärlrelaterade värden
Om hjärtat mår bra, så mår hjärnan bra. Det är viktigt att man fortsätter hålla koll på sina hjärt- och kärlrelaterade värden.
- Det känns inte i kroppen när blodtryck, kolesterol eller sockervärden börjar stiga. Så precis på samma sätt som man regelbundet besiktar sin bil, behöver man komma ihåg att även besikta sig själv emellanåt. Det finns studier som visar att man kan minska risken för minnesproblem om man behandlar sådana riskfaktorer, förklarar Miia.
5. Sociala aktiviteter - gör det tillsammans!
Den sista, men kanske viktigaste delen för att behålla en god hjärnhälsa är sociala aktiviteter och återhämtning. Miia förklarar att den sociala biten är viktig, bland annat för att alla de andra åtgärderna ska bli lite roligare.
- Om man behöver byta en dålig vana eller testa något nytt, passa gärna på att göra det tillsammans med någon du tycker om. Det blir roligare och mer meningsfullt att testa ny träningsform eller att laga en nyttig måltid tillsammans i stället för att försöka göra allting själv hela tiden.
Miia trycker även på hur viktigt det är att man hittar tid för lugn och ro i vardagen. Stress i sig är en riskfaktor för minnesproblem och därför är det viktigt att man även hittar tid för avkoppling och nöje.
Att lära sig mer om hjärnhälsa och förstå varför det är viktigt är bra för den egna motivationen. Man kan säga att du precis har tagit första steget mot bättre hjärnhälsa bara av att ha läst denna artikel!
Vill du lära dig mer?
Är du intresserad av att lära dig mer om vad du kan göra mot minnesproblem och Alzheimer? Läs boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar av Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellenius. Genom att köpa den bidrar du till forskningen om Alzheimer.
________________________
Artikeln är skriven av Health Competence på uppdrag för Länsförsäkringar.