Liv Svirsky

2023-06-08

Den perfekta semesterdagen

Vilka komponenter behövs för att få ihop den perfekta sommardagen, hälsomässigt? Psykologen förklarar!

Hur startar din idealiska semesterdag? Blå himmel. Solsken. Fågelkvitter och vattenkluck. Barfota i daggvått gräs. Smultron på ett strå, fika på en brygga och inga tider att passa. Återhämtning så att hela själen stillnar. 

Morgonjogg med snabba intervaller följt av skön yogainspirerad stretch. Ett uppfriskande dopp i havet. Frukost med färskpressad juice, nybryggt kaffe, overnight oat med färska bär och en klick hemmagjort nötsmör. Stark kropp påfylld med välgörande kost. 

Drömmar och förväntningar

När semestern närmar sig är det lätt hänt att drömmarna far i väg och förväntningarna stiger. Man tänker på allt som man så gärna önskar att den ska innehålla. Det kan vara tid för att hinna träna, antingen för att komma i form eller för att nå mål som du inte hinner satsa på i vardagen. Det kan vara att äta god och nyttig mat lagad från grunden. Att få tid att umgås med kära vänner och delta i långa, meningsfulla samtal. Kanske längtar du efter att få se något nytt, eller efter att återse det gamla vanliga? 

Höga förväntningar kan skapa stress

Att måla upp drömmar och ha högt flygande planer kan vara fint i sig. Men om förhoppningarna om att de ska uppfyllas blir för högt ställda och drömmarna övergår i förväntningar eller till och med krav, då är risken stor att de snarare leder till stress och besvikelse.  

Hur reagerade du när du läste de inledande raderna i den här artikeln? Gav de mersmak eller väckte de prestationsångest? Om du tillhör dem som reagerar med olust snarare än lust kanske du ska tänka efter ett varv till på vad en idealisk semesterdag är för just dig. 

Planera de stora dragen

Så vad kan du göra för att få uppleva sköna semesterdagar utan att gå i fällan av för högt ställda krav? Akronymen SMART används ibland när man ska sätta upp mål för sig själv och den kan vara användbar även när det gäller att planera sin semester. 

s-o-c-i-a-l-c-u-t-GoFeJMsxAVM-unsplash.jpg

S står för Specifikt 

Det handlar om att vara lite mer precis i sina föresatser. I stället för att ”träna mig i form” kanske planen ska vara att springa en viss runda ett visst antal gånger. 

M står för Mätbart

Att ha mätbara mål gör det lättare att veta om man faktiskt uppnått dem eller inte. 

A står för Acceptans 

Gör en plan som är acceptabel för dig, oavsett vad andra skulle kunna tycka eller tänka om dem. Din plan gäller ju faktiskt för din semester.  

R står för Realistisk 

Här handlar det om att göra planer som utgår ifrån dina behov, önskemål och förutsättningar. 

T står för Tidsatt

Det är kanske den bokstav i akronymen som är minst viktig just när det kommer till semestern. För en gångs skulle kanske du kan strunta i tider och deadlines? För tänk om den perfekta semesterdagen är den då du är öppen för att det blir lite som det blir? Dagen då du går och lägger dig med en känsla av harmoni och tillfredsställelse. Inte för att allt blev perfekt. Utan för att det fick bli som det blev och för att du är nöjd med att det blev precis just så.

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.