Gabriella Svanberg

2023-06-07

Använd mikropauser för att hantera stress

Vad är en mikropaus? Och hur kan du använda dem på bästa sätt i din vardag?

Det sägs att pauser är stressens antagonister. Faktum är att pauser livsviktiga och kan vara det som avgör om vi blir hållbara eller utmattade i vår stressade värld. Forskning visar att mikropauser kan göra oss mer fokuserade, välmående och friska. Men vad är egentligen en mikropaus och hur kan man få in detta livselixir i sin vardag?

Vad är en mikropaus?

Dagen är fylld av saker som stressar oss och tar energi. Vi räknar ut saker, sitter i möten, anstränger oss fysiskt och socialiserar. En del saker kräver både fysisk och psykisk ansträngning. Det kanske enklaste sättet att beskriva en mikropaus på är att den är motsatsen till krav, press och stress. Det ger oss både energi och återhämtning. 
En mikropaus är en kort paus eller avbrott från en aktivitet som ger hjärnan och kroppen en stunds vila eller omväxling. Den kan pågå från 30 sekunder till 5 minuter och kan innehålla allt mellan himmel och jord. Det är egentligen bara kreativiteten som sätter stopp för vad du gör.

Mikropauser är individuella och situationsbundna

Vad som räknas som en mikropaus är individuellt och situationsbundet. Vi kan behöva olika saker olika dagar, i olika sammanhang. Ett tips är att fråga sig själv: ”vad kan jag göra för att få tillbaka mina krafter just nu?”

För någon är det återhämtande att ta en kaffepaus med kollegor. För någon annan är det mer lockande att sätta på sig lurar och lyssna till en favoritlåt, eller kanske gå ut och lyssna på fågelkvitter.

ralph-ravi-kayden-Ks4aow6XIw4-unsplash.jpg

Tänk tvärtom!

En tumregel är att tänka motsats. Har man suttit stilla länge kanske en rörelsepaus kan vara välbehövligt, har man varit inomhus kan ett tips vara att gå ut. Har man haft intensiva möten med många människor, kanske en stund för sig själv är att föredra och har man varit fysiskt aktiv kan det vara avkopplande att bara sitta och slappa i en soffa. 

Få in mikropauser regelbundet

Mikropauser kan ses som en slags mental hygien. Precis som att vi inte förespråkar att man struntar i sin tandhygien på vardagar för att sedan borsta tänderna i flera timmar på semestern eller till helgen förespråkas det inte heller att samla upp återhämtningen. Nej, mission är att få in mikropauser regelbundet. Ju mer ansträngning, desto mer mikropauser. 

En bra jämförelse kan vara hur vi gör på gymmet. Ju tyngre vikter, desto fler mikropauser för att inte muskeln ska bli överansträngd. Samma sak gäller för hjärnan. Önskar vi en vital och aktiv hjärna är det regelbundna mikropauser som gäller.

Gör mikropauser till en vana

Vår plastiska hjärna blir bättre på det den gör kontinuerligt. Så även på att ta mikropauser. Det kan kännas lite krystat att få in dessa små meditationsstunder, rörelsepauser eller andrum till en början – men hjärnan lär sig. Ju mer du gör det desto mer naturligt känns det och för många blir det efter ett tag en helt naturlig del av livet. 

Testa själv!

Ta fem minuter och gör en mikropaus direkt. Annette Lefterow presenterar två korta, guidade tankepauser som du kan göra när som helst.

Guidad tankepaus (5 min) – Fokus
Guidad tankepaus (5 min) – Lugn

Annette Lefterow meditation.jpg

Foto: Annette Lefterow

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.

LF_Logo_Vanster_RGB.png