

Gabriella Svanberg
2023-08-24
Neuropsykologens bästa tips för en hållbar hjärna
Neuropsykologen Gabriella förklarar vad som händer i kroppen när vi upplever stress och hur vi kan få en hållbar hjärna.
Stress är ett ofta missförstått koncept. Det är vår bästa vän vars största uppgift är att hjälpa oss att överleva. Om du däremot lider av långvarig stress med väldigt lite eller ingen tid för återhämning, så kan stress vara skadligt.
Vad händer i kroppen när vi är stressade?
Vi får en stressreaktion (ökade kortisolnivåer) när vi känner någon form av hot och behöver våra resurser för att överleva. De fysiska förändringarna är utformade för att hjälpa kroppen att reagera snabbt på upplevda hot och fight-or-flight- responsen förbereder kroppen för att antingen bekämpa hotet eller fly.
Det är en fantastisk funktion, men i vår moderna värld utlöses detta ofta av psykologiska stressfaktorer såsom arbetsrelaterad stress, relationsstress eller ekonomisk stress. Det är saker som vi varken kan bekämpa eller fly. Vi behöver nya verktyg som hjälper oss att stänga av larmet när det slås på i fel stund.
5 tips för att undvika långvarig och skadlig stress
1. Tänk som en elitidrottare
Du tränar inte samma muskel 7 dagar i veckan – den kan ju bli överansträngd! Försök att ha samma mindset vad gäller din hjärna. Låt hjärnan få jobba, det är inte farligt. Men kom ihåg att ge dig själv tillräckligt med återhämtning.
2. Sömn är den bästa återhämtningen
Kom ihåg att prioritera din sömn. Om du befinner dig i fight-or-flight-läge, är kroppen inte redo för sömn. Om du har svårt att sova om nätterna, försök hitta relaterade faktorer under dagen som kan påverka känslan du har vid läggdags. Om du känner dig orolig kan stresshantering under dagen hjälpa dig att sova bättre.
3. Hjälp din hjärna att koppla av
När vi känner oss oroliga eller stressade är det svårt att få bra sömn. Därför måste vi ge hjärnan signalerna att vi befinner oss i säkerhet. Det finns flera tips på du kan försätta dig i ett sådant läge. Ett effektivt sätt är med hjälp av andningsövningar. När vi andas på ett visst sätt, ger vi signaler till hjärnan att vi är på en säker plats.
4. Schemalägg dina prioriteringar
Stress kan beskrivas som att kraven är högre än resurserna. Det är när vi känner att vi inte räcker till. I vår moderna värld kan kraven vara obegränsade, och vi måste prioritera klokt vad vi gör med vår tid. På samma sätt som vi prioriterar vår arbetsbelastning måste vi även prioritera vår livsbelastning. Nyckeln är inte att prioritera ditt schema utan att schemalägga dina prioriteringar.
5. Tro inte på allt du tänker
Faktum är att många av våra hot bara existerar i vårt huvud. Vår hjärna och stressreaktion fortsätter dock på samma sätt, så var uppmärksam på hur du tänker. När du känner att ditt fight-or-flight-larm går på, fråga dig själv om det verkligen finns något hot, eller hittar du på historier? Försök att skilja på vad som är verkligt och vad som är påhittat i ditt huvud för att minska onödig stress.
Stress behöver inte vara skadligt
Det är meningen att ditt fight-or-flight-larm ska slås på och av. Att känna stress är inte farligt. Problemet är kronisk och långvarig stress som kan öka risken för hälsoproblem. Ge dig själv tillräckligt med återhämtning och hitta sätt att träna din hjärna regelbundet.